Julkaistu

Ledien edut

Ledien kiistaton etu vanhoihin valaisimiin on niiden pitkäikäisyys. Siinä missä halogeenivalaisimet kestävät n. 2000 tuntia, ledit kestävät jopa 100 000 tuntia.

Lisäksi ledivalaisimia on saatavilla melkeinpä millä tahansa valaisukulmalla, aina ohuesta keilasta melkeinpä 180 asteen kulmaan. Lisäksi keilan muotoon voidaan myös vaikuttaa.

Perinteinen halogeenipolttimo lämpenee niin paljon, että sen sisäinen lämpötila voi nousta jopa 1400 asteeseen. Tästä syystä halogeenipolttimon käytössä piilee selvä tulipalon riski. Led-valo ei juurikaan lämmitä ympäristöä, joten sen asennus varsinkin ahtaisiin tiloihin on ongelmatonta.

Led-valaisimia on nykyään saatavissa pienistä alle watin valaisimista jopa tuhansien wattien stadion-kokoluokan valaisimiin, joten jokaiseen tarpeeseen löytyy varmasti sopiva kokoluokka.

LED-lampuissa ei ole perinteisistä lampuista tuttuja ohuita hehkulankoja, vaan puolijohde joka toimii valon lähteenä. Näin ollen niiden kestävyys varsinkin tärinälle alttiissa ympäristöissä on täysin omaa luokkaansa.

Ledien värisävyissä eli värilmpötiloissa on saatavissa erittäin kylmästä, melkeinpä sinertävästä kellertävään, melkeinpä keltaisen sävyyn asti. Värilämpötiloista puhutaan Kelvineinä (K), joissa 10 000 K on kylmän sinertävä ja 2000 K on keltaisen sävyinen. Tältä väliltä 5000 K on verrattavissa päivänvaloon.